Axla den dagliga skammen, bär den på din rygg


Under en tiondels sekund möter jag ett ögonpar på gatan som får mina egna att tåras. Allting kommer tillbaka som på beställning, jag slungas tillbaka någon månad, kanske två i tiden och finner mig själv på den värsta platsen jag någonsin varit på i sällskap av den värsta människan jag någonsin mött. Jag biter hårt i läppen och borrar ner vassa naglar i handflatorna för att inte skrika rakt ut. För att inte skrika så att alla hör, högt om all jävla smärta du åsamkade mig den natten.

Du somnade stilla mellan svettiga lakan efteråt, jag gick sönder på ditt badrums kalla kakelgolv. Hulkade hjälplöst ömsomt våldsamt, ömsomt tyst. Tiden stod stilla, samtidigt som huvudet gick på högvarv och hjärtat rusade snabbare än någonsin. Jag vet inte hur länge jag satt där inne. Men överlevnadsinstinkten, den som till en början distanserat mig från att greppa vad som precis hade hänt, började till slut långsamt sina. Oförståelsen krympte, och snart förstod jag. Förstod förstod förstod. Och så kom smärtan. Vreden, hatet och avskyn. Och framför allt skuld och skam.

Hur du, en fullständig främling, kan ta dig rätten att göra så mot mig. Hur du kan förstöra mig, ärra mig för livet. Och hur du bara veckor därpå fortsätter ditt liv rakryggad, oberörd. 

Sedan den natten, under en tid som känns som en evighet, har jag spenderat mitt liv åt att undvika dina kvarter och går aldrig någonsin ensam genom staden nattetid. Jag är ett skadeskjutet rådjur, ett offer ständigt på flykt. Alltid på min vakt med kvicka steg och blicken sänkt för att du aldrig ska kunna registrera mig.

Men så en dag händer det ändå.

En tiondels sekund och jag faller i tusentals bitar på grund av dig igen.